понеділок, 26 лютого 2018 р.

Право на відпустки військовослужбовців.

Під час особливого періоду військовослужбовцям надаються такі відпустки:
 - Щорічна основна відпустка
 - Відпустка на лікування у зв’язку з хворобою
 - Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин 
- Відпустки для курсантів вищих військових навчальних закладів, внз, які мають у своєму складі інститути, факультети чи кафедри військової підготовки 
- Відпустки військовослужбовцям строкової служби 
- Відпустки для військовослужбовців-жінок у зв’язку з вагітністю та пологами, а також по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (в окремих випадках, визначених в медичному висновку до досягнення дитиною 6 років) 
Додаткова відпустка учасникам бойових дій (чинним військовослужбовцям) тривалістю 14 календарних днів під час особливого періоду не надається. Однак, УБД та інвалідам війни, які працюють на підприємстві, установі, організації будь-якої форми власності, за їх бажанням в обов’язковому порядку надається відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю до 14 календарних днів. 

Відпустки на навчання під час особливого періоду не надаються.
 Вирішення: пишіть рапорт на щорічну основну відпустку або відпустку у зв’язку з сімейними обставинами. Відпустка у зв’язку із сімейними обставинами надається терміном до 10 календарних днів, до того ж законодавством не обмежено кількість надання таких відпусток протягом року. 

Важливо! Командир вповноважений одноосібно приймати рішення щодо надання чи не надання відпустки за такою підставою. 
Відпустки офіцерам під час особливого перідоду: 
Щорічна основна відпустка після року проходження особою служби; 
Відпустка у зв’язку з сімейними обставинами; 
Відпустка у зв’язку з хворобою. 

Якщо Ви втратили відпускний квиток? Якщо Ви загубили чи у Вас вкрали відпускний квиток Ви зобов’язані про це повідомити начальника органу управління Військової служби правопорядку ЗСУ або військогового комісара за місцем проведення відпустки. Після встановлення Вашої особи Вам видадуть довідку, що засвідчує законність перебування у відпустці та повідомлять про це командування за місцем військової служби. Якщо Ви захворіли перебуваючи у відпустці? Зверніться до лікаря; 
Повідомте командира (особисто або через родичів) Повідомте військовий комісаріат, де Ви стали на облік на період відпустки, про те, що Вам необхідна (або вже надається) медична допомога Якщо Вас забрала «швидка допомога» обов’язково повідомте лікарів, що Ви діючий військовослужбовець. Стабілізувавши стан здоров’я та провівши первинне обстеження, Вас буде переведено до найближчого шпиталю. Якщо Ви не повідомили командира про свою хворобу та пройшли лікування у цивільній лікарні, про що отримали справку, командир може визнати таку справку недостатнім підтвердженням. За можливості проходьте лікування у військовому шпиталі та ОБОВ’ЯЗКОВО повідомте командира про те, що захворіли. 

Регулювання: ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2011-12/page ЗУ «Про відпустки» http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80/page Указом Президента від 17.03.2014 «Про часткову мобілізацію» оголошено рішення про проведення часткової мобілізації, у зв’язку з чим в Україні й настав особливий період. Особливий період триває і його буде скасовано окремим Указом Президента «Про демобілізацію» після того як ситуація на сході України стабілізується.
і

неділя, 25 лютого 2018 р.

Зміни до грошового забезпечення військовослужбовців вступлять в дію з 01.03.2018

Постанова №704 про новий порядок грошового забезпечення вступить в дію з 01.03.2018

25.02.18 | доповнено
Ukrainian Military Pages

Уряд знову переніс введення в дію постанови №704 від 30 серпня 2017 року, що передбачає новий порядок грошового забезпечення військовослужбовців усіх силових структур - цього разу на 1 березня 2018 року.Нагадаємо, що раніше, дія постанови була відкладена на рік - до 1 січня 2019 року. Постанова № 704 передбачає введення нового порядку грошового забезпеченнявійськовослужбовців, зокрема значне збільшення окладів і зменшення кількості та розмірів надбавок та премій.
Наразі термін введення в дію змінений на 1 березня 2018 року постановою КМУ від 21 лютого 2018 року №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоріям осіб» (перелік змін наведений у додатку):
3. У постанові Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704 “Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб” (Офіційний вісник України, 2017 р., № 77, ст. 2374; 2018 р., № 4, ст. 165):
1) пункт 4 викласти в такій редакції:
“4. Установити, що розміри посадових окладів, окладів за військовими (спеціальними) званнями військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу визначаються шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2018 р., на відповідний тарифний коефіцієнт згідно з додатками 1, 12, 13 і 14.”;
2) у пункті 10 цифри і слова “1 січня 2019 року” замінити цифрами і словами “1 березня 2018 року”.
Як бачимо, зазначеним документом до постанови також внесені зміни, які відміняють автоматичний перерахунок окладів щороку на 1 січня, та прибирають обмеження, що оклади за посаду або звання не можуть бути менше 50% від мінімальної зарплати. Раніше цей пункт виглядав так:
4. Установити, що розміри посадових окладів, окладів за військовими (спеціальними) званнями військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу визначаються шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року (але не менше 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня календарного року), на відповідний тарифний коефіцієнт згідно з додатками 1, 12, 13, 14.

Доповнення:В той же, що у примітках додатку 1 (також 12, 13, 14) до постанови №704 вимога вираховувати посадовий оклад відповідно до мінімуму на 1 січня календарного року та те, що він повинен бути не менше 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати поки збереглися.
1. Посадові оклади за розрядами тарифної сітки визначаються шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року (але не менше 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня календарного року), на відповідний тарифний коефіцієнт. У разі коли посадовий оклад визначений у гривнях з копійками, цифри до 4,99 відкидаються, від 5 і вище - заокруглюються до десяти гривень.

Нагадаємо, що розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від якого вираховуватимуть усі складові грошового забезпечення) з 01.01.2018 складає 1762 грн.
Відповідно посадовий оклад за 1 тарифним розрядом складе 2467 грн., а за максимальним 60 - 10149 грн. Оклад за званням "солдат" - 529 грн (зараз 30), "полковник" - 1480 грн (зараз 135).
Незважаючи на підвищення окладів, підвищення самого розміру грошового забезпечення (принаймні значного) вірогідно не відбудеться в наслідок відміни або зменшення відсоткового розміру надбавок та премій.

субота, 24 лютого 2018 р.

У 2018 році українська армія отримає нову потужну зброю

Українська армія отримає ракетний комплекс «Вільха».


У 2018 році ЗСУ повинні взяти на озброєння ракетні комплекси «Вільха».
Про це повідомив військовий експерт Сергій Згурець, передає.
«Я думаю, що в 2018 році українська армія отримає ракетний комплекс «Вільха», який пройшов цикл випробувань. Думаю, що він буде прийнятий на озброєння як головна ударна сила, яка буде здатна вражати цілі противника на відстані мінімум 200 км у тій версії, яка пройшла випробування», — розповів він.
Згурець додав, що Україна отримає на озброєння широкий спектр протитанкових ракетних комплексів, які проводить КБ «Промінь» — від «Корсара» з дальністю до 2,5 км до «Стугни» з дальністю 5 км.
«Вже цього досить, щоб посилити протитанковий компонент, навіть не згадуючи американських Javelin, які скоріше є політичним кроком, ніж безпосередньо засобом посилення нашого військового потенціалу», — розповів він.
Також, за словами експерта, збройні сили отримають батальйонні комплекти БТР-4, батальйонні комплекти бронетранспортера БТР-3, перші машини в серійному виготовленні, легкі броньовані машини «Дозор», броньовані машини «Козак», які пройшли випробування і використовуються з кінця минулого року. Також надійдуть модернізовані танки Т-64.

пʼятниця, 23 лютого 2018 р.

До Збройних сил України надходять нові зразки техніки служби ПММ


               Нещодавно прийнято на озброєння Збройних сил України автомобільну цистерну ємністю 12 метрів кубічних для транспортування пального на автомобільному шасі КрАЗ-63221.

Про це повідомляє у Фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ, посилаючись на Центральне управління забезпечення пально-мастильними матеріалами Збройних сил України Тилу ЗС України.

«Новий зразок озброєння розроблено та виготовлено спільно з Держаним підприємством «45 ЕМЗ», що на Вінниччині. Протягом 2017 року виділені за бюджетною програмою кошти на розвиток озброєння та військової техніки Збройних Сил України дозволили, зокрема, закупити 5 одиниць новітніх автоцистерн, провести ремонт понад десяток одиниць автомобільних засобів заправки та транспортування пального та модернізувати майже три десятки автоцистерн різного призначення», – йдеться у повідомленні.
 Окрім того, Генштаб ЗСУ повідомляє, що відремонтовано низку резервуарних парків центрів забезпечення пальним, баз та складів пального. Тільки у районі проведення АТО ремонтними підрозділами відремонтовано майже 400 одиниць техніки. Також на озброєння прийнято нові модулі ємністю 16 та 20 метрів кубічних для зберігання та заправлення світлими нафтопродуктами техніки у військових частинах. Читайте більше тут: 

четвер, 22 лютого 2018 р.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №39/2018


1. Внести до додатка № 1 до Указу Президента України від 21 березня 2002 року № 277 "Про переліки посад військовослужбовців і працівників правоохоронних органів, що підлягають заміщенню особами вищого офіцерського (начальницького) складу, та граничних військових і спеціальних звань за цими посадами" (в редакції Указу від 28 січня 2015 року № 39, зі змінами, внесеними Указами від 14 липня 2015 року № 418, від 15 квітня 2016 року № 160, від 1 грудня 2016 року № 535, від 10 квітня 2017 року № 105 та від 11 листопада 2017 року № 359) такі зміни:
1)  доповнити додаток після розділу "Головне управління оперативного забезпечення Збройних Сил України" розділом такого змісту:
"Командування Сил логістики Збройних Сил України
Командувач  -  генерал-лейтенант, віце-адмірал
Начальник штабу - перший заступник командувача  - генерал-майор, контр-адмірал";
2)  у розділі "Озброєння Збройних Сил України" позицію "Перший заступник начальника Озброєння" виключити;
3)  у розділі "Тил Збройних Сил України" позицію "Перший заступник начальника Тилу" виключити;
4)  у розділі "Сухопутні війська Збройних Сил України":
а) доповнити розділ після позиції "Заступник командувача з бойової підготовки - начальник управління бойової підготовки" позиціями такого змісту:
"Заступник командувача з логістики-начальник логістики - генерал-лейтенант
Начальник штабу-перший заступник начальника логістики - генерал-майор";
б) позиції "Начальник Озброєння" та "Начальник Тилу" виключити;
5) у розділі "Військово-Морські Сили Збройних Сил України":
а) доповнити розділ після позиції "Заступник командувача з бойової підготовки - начальник управління бойової підготовки" позицією такого змісту:
"Заступник командувача з логістики-начальник логістики - контр-адмірал, генерал-майор";
б) позиції "Начальник Озброєння", "Начальник Тилу" та "Заступник командувача з берегової оборони - начальник управління військ берегової оборони" виключити;
6) доповнити додаток після розділу "Військово-Морські Сили Збройних Сил України" розділом такого змісту:
"Командування морської піхоти
Командувач - генерал-лейтенант
Начальник штабу - перший заступник командувача генерал-майор".
2. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Президент України  П.ПОРОШЕНКО

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Картка учасника АТО "Українці разом"

ТЕРМІНОВО!!! УЧАСНИКАМ АТО ЯКІ ЩЕ НЕ ВИГОТОВИЛИ КАРТКУ 
За ініціативою Всеукраїнського Об’єднання учасників АТО “УКРАЇНЦІ-РАЗОМ!”створено програму “Соціальна картка учасника АТО”, яка дозволяє учасникам бойових дій на сході України та членам їх сімей бути цілодобово захищеними та отримувати необхідну допомогу.
На сьогодні це єдина всеукраїнська соціально-правова програма допомоги учасникам бойових дій “СОЦІАЛЬНА КАРТКА УЧАСНИКА АТО” за підтримки Державної Служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Міністерства Оборони України, Національної Гвардії України, Служби Безпеки України, Державної Прикордонної Служби України, соціально відповідального бізнесу.
«Соціальна картка учасника АТО “УКРАЇНЦІ-РАЗОМ!”» є інструментом, що за допомогою відповідного програмно-технологічного забезпечення дозволяє кожному власнику отримувати такі можливості:
  1. безкоштовна правова підтримка та юридична консультація;
  2. безкоштовне обстеження та надання медичних послуг;
  3. психологічна підтримка;
  4. знижки на покупки у всеукраїнських торгових мережах;



     та багато багато інших.

  5. освітні, оздоровчі та розважальні програми для учасників АТО та членів їх родин.
Наразі можливості карти збільшуються щодня.
Отримати соціальну картку може кожен військовослужбовець який має посвідчення УБД та є реальним учасником бойових дій.

вівторок, 13 лютого 2018 р.

Куртка флісова

Роз’яснення щодо порядку носіння куртки костюма утеплювача (куртки флісової)


куртка костюму утеплювачафото © facebook.com

Тил Збройних Сил України, 27 січня 2017 року розіслав по військам телеграму за номером 341/5/535т, із роз’ясненнями щодо порядку носіння куртки костюма утеплювача (куртки флісової). Текст документу пропонується до уваги нижче.З метою упорядкування носіння окремих предметів польової форми одягу, недопущення переохолодження особового складу в зимовий період під час виконання бойових завдань, навчань та повсякденної діяльності надаю роз’яснення щодо порядку носіння куртки костюма утеплювача (куртки флісової).
1. Порядок носіння куртки костюма утеплювача (куртки флісової).
1.1. Куртка флісова призначена для експлуатації в польових умовах та пунктах постійної дислокації у якості зігріваючого шару в комплексі з іншими виробами бойового єдиного комплекту.
Куртка флісова одягається на білизну теплу (натільну).1.2. Варіанти комплектації куртки костюма утеплювача визначаються в залежності від:
порядку використання, погодних та кліматичних умов, особливостей повсякденної діяльності або виконання завдань, інтенсивності діяльності військовослужбовців (динамічна або статична), місця знаходження або виконання завдань військовослужбовцем (на території військової частини або поза її межами, базового табору, розташування підрозділу у разі його окремого базування, наявності елементів комплекту форменого одягу у військовослужбовця.
1.3 Варіанти комплектації куртки костюма утеплювача.
куртка костюму утеплювачаШапка зимова, білизна натільна, білизна тепла, куртка флісова, верх куртки вітровологозахисної зимової, верх штанів вітровологозахисних зимових (зображення © Тил ЗСУ)
куртка костюму утеплювачаШапка зимова, білизна натільна, білизна тепла, куртка флісова, штани костюму літнього польового (зображення © Тил ЗСУ)
куртка костюму утеплювачаШапка зимова, білизна натільна, білизна тепла, куртка флісова, костюм літній польовий (зображення © Тил ЗСУ)
куртка костюму утеплювачаШапка зимова, білизна натільна, білизна тепла, куртка флісова, утеплювач куртки вітровологозахисної зимової, утеплювач штанів вітровологозахисних зимових, верх куртки вітровологозахисної зимової, верх штанів вітровологозахисної зимових .

понеділок, 12 лютого 2018 р.

Військові звання ЗСУ.

Військові звання ЗСУ Поточний (діючий) варіант

Солдат

Старший солдат
Молодший сержант
Сержант
Старший сержант
Старшина
Прапорщик
Старший прапорщик
Молодший лейтенант
Лейтенант
Старший лейтенант
Капітан
Майор
Підполковник
Полковник
Генерал майор
Генерал лейтенант
Генерал полковник
Генерал армії України